Cursus informatie

Activiteiten en cursussen

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Slide show Slide show Slide show Slide show Slide show Slide show Slide show Slide show Slide show

Sterk door je netwerk

Met goede contacten in je buurt, kun je in noodsituaties altijd wel een beroep doen op iemand die dichtbij woont. Wat voor jou een groot obstakel is, kan voor een ander een kleine moeite zijn. Maar het is vaak lastig om het eerste contact te leggen.
Het Rode Kruis kan daarbij helpen met 5 bijeenkomsten 'Sterk door je netwerk'.
Ze laten je het belang van een goed sociaal netwerk zien, zodat je ook in tijden van nood er niet alleen voor staat. Je krijgt handvatten hoe je daar zelf actief mee aan de slag kan gaan.

Op wie kun jij altijd rekenen?
Niet iedereen heeft familie of vrienden dicht in de buurt wonen waar ze ten alle tijden beroep op kunnen doen. Soms wonen mensen simpelweg te ver weg. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een miljoen Nederlanders een zwak sociaal netwerk om zich heen heeft. Een verhuizing, scheiding, ziekte, het overlijden van familieleden of verlies van werk kunnen vaak redenen zijn waardoor het netwerk (langzaam) is afgenomen. Soms vinden mensen het lastig om (duurzame) nieuwe contacten te leggen. Ze weten niet meer zo goed hoe, met als gevolg dat er steeds minder relevante contacten overblijven. Terwijl juist in tijden van nood het zo fijn is om iemand in de buurt om hulp te kunnen vragen. De bijeenkomsten zijn dan ook bestemd voor alle leeftijden.

Wanneer en waarom is dit zo belangrijk?
Soms kan er iets groots aan de hand zijn. Een brand bijvoorbeeld. Dan is het wel erg fijn dat je bij iemand in de buurt terecht kunt en er niet alleen voor staat. Maar nood hoeft niet altijd iets groots te zijn waar hulp van een ander noodzakelijk bij is. Het kan ook zo simpel zijn als een stoep even sneeuwvrij maken als het flink heeft gesneeuwd. Zo kan een glijpartij met vervelende gevolgen worden voorkomen. Andersom zou jij iemand in nood toch ook helpen? Samen staan we sterker.

Wat kan ik doen?
Het is goed om te inventariseren hoe (sterk) je sociaal netwerk is. Tijdens ´Sterk door je netwerk´ van het Rode Kruis bekijken we samen in vijf bijeenkomsten hoe je dit kunt versterken zodat je hier ook in nood een beroep op kunt doen. We oefenen met contacten leggen, zodat de drempel om iemand om hulp te vragen wordt verlaagd.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
+ Hoe ziet mijn eigen sociale netwerk eruit?
+ Hoe kan ik mijn netwerk versterken?
+ Welke communicatieve- of sociale vaardigheden kan ik verbeteren?
Maar er wordt ook gesproken over het benutten van de eigen kracht, humor en relativeren.
Je wordt gestimuleerd om het geleerde tijdens de cursus ook in het dagelijks leven toe te passen en wisselt ervaringen met elkaar uit

 

Hoe meld ik mij aan?

Hwb je interesse in deze bijeenkomsten of wil je deelnemen?

Geef je dan opo via ons contactformulier hieronder  !
Dat kan heel simpel. Meld je aan het formulier.

Bij voldoende aanmeldingen, word iedereen uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Het Rode Kruis Harderwijk faciliteert de Netwerkbijeenkomsten. Voor de deelnemers zijn er geen kosten aan verbonden.

 

Inlog vrijwilligers